O procesie spalania tłuszczu i co może go wspomagać

Podstawą utrzymania prawidłowej masy ciała i osiągnięcia szczupłej sylwetki jest proces spalania tłuszczu. Metabolizm czyli przekształcanie pokarmów w energie, dzięki niemu zostaje spalony pochłonięty przez ludzkie ciało tłuszcz. Natomiast przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej umożliwia odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz opcjonalnie tabletki odchudzające. Enzymy, hormony, witaminy, białka biorą udział w spalaniu tłuszczów.

page-3-img-7

Odpowiedni dobór diety umożliwia zwiększenie intensywności spalania tłuszczów. Okazuje się ze bardzo pomocna jest tutaj witamina C dzięki której stymulowana jest produkcja hormonu noradrenaliny która odpowiedzialna jest za przemianę tkanki tłuszczowej w energię. Dodatkowo pomocne w spalaniu tłuszczu jest kwas linolowy, l-karnityna, zielona herbata, CLA, guanina i kofeina. Są to składniki wielu tabletek odchudzających – ranking preparatów wspomagających odchudzanie Połączenie tych preparatów i aktywności fizycznej zwiększa intensywność spalania tłuszczu. Główną przyczyną występowania niektórych związków w tabletkach odchudzających jest to że człowiek sam nie może ich wyprodukować w swoim organizmie, tak na przykład jest z l-karnityną. Można ją natomiast przyjąć z pokarmem, dlatego w dietach nastawionych na spalanie tłuszczów spożywa się przetwory mleczne, drób, szynka, baranina, konina, jagnięcina które są bogate w ten składnik. Kwas linolowy ochrania błony śluzowe jelita cienkiego i grubego. Powoduje to że tłuszcz zatrzymywany jest w jelitach a następnie szybko zamieniany na energię. Znajduje się on między innymi w produktach zbożowych oraz siemieniu lnianym. Produkty które zostały wymienione powyżej zawierają w sobie długie łańcuchy białkowe, organizm potrzebuje dużo energii aby je rozbić na mniejsze części dlatego też do tego celu pobierana jest energia z tkanki tłuszczowej. Dlatego w diecie zalecane są pokarmy białkowe takie jak nabiał, jajka, warzywa strączkowe. Ponadto niedobory tauryny są często przyczyną powstawania tkanki tłuszczowej. Dzięki taurynie produkowany jest hormon wzrostu, który odgrywa ważną role w rozkładzie tłuszczu, który zostaje usuwany z organizmu lub dostarczany do komórek w postaci energii. Cholina powoduje rozkładanie się cholesterolu i zapobiega odkładaniu się tłuszczu w żyłach, zapobiega tejże chorobie która u osób starszych jest niebezpieczna. Dodatkowo tłuszcz z utrudnieniem przemieszcza się do tkanki tłuszczowej i to zapobiega tyciu. Źródłem choliny jest żółtko jaja, przetwory z soi i sama soja, wątróbka, oraz różne rodzaje mięs.

 

Comments are closed.