Tajemniczy składnik produktów spożywczych

dietmap-galeria-dieta-bezglutenowa-5

 

 

 

 

 

Oczywistym faktem jest to, że żaden człowiek nie zna się na wszystkich możliwych dziedzinach, ponieważ jest to niewykonalne. Przyjęło się, że każdy z nas powinien poszerzać swoją wiedzę przynajmniej w kilku specjalizacjach. Im człowiek wie więcej, tym jest bardziej atrakcyjny dla otoczenia, co oznacza, że łatwiej jest mu znaleźć pracę czy otaczać się wysoko usytuowanymi znajomymi. Wydaje się, że żywienie jest takim zagadnieniem, o którym ogół społeczeństwa wie relatywnie wiele. Jednak nadal jest wiele takich pojęć czy tematów, które nie są znane szersze grupie konsumentów. Przykładem jest mieszanina białek roślinnych – gluten. Mnóstwo osób z pewnością o nim słyszało, jednak niewielu z nas potrafi dokładnie scharakteryzować ten składnik produktów żywnościowych. Polecamy zatem zdrowe odchudzanie na diecie bezglutenowej
Fenomen diety bezglutenowej
We wszystkich środkach masowego przekazu możemy usłyszeć o czymś takim, jak dieta bezglutenowa. Nic w tym dziwnego, ponieważ niewiarygodnie dużo osób zdecydowało się właśnie na ten rodzaj codziennej diety. Jest to związane z powszechną opinią, że gluten powoduje szereg negatywnych skutków w ludzkim organizmie i warto go wyeliminować z codziennej diety. Ponadto, szereg osób cierpi na specyficzną nietolerancję pokarmową (uczulenie na gluten), która wyklucza spożywanie tej mieszaniny białek roślinnych. Gluten znajduje się głównie w kilku rodzajach zbóż, więc zawiera go szereg produktów spożywczych, które powstały na drodze przetworzenia właśnie zbóż. Przepisy bezglutenowe opierają się przede wszystkim na ziemniakach, ryżu, mięsie, owocach oraz warzywach. Są to grupy produktów, które zwyczajowo nie posiadają nawet śladowych ilości glutenu. Przy odrobinie zaangażowania oraz determinacji można przygotowywać bardzo ciekawe i smaczne potrawy bez zawartości glutenu, więc nikt nie powinien obawiać się tego rodzaju diety. W dodatku, kiedy ją stosujemy spożywamy mniej węglowodanów, ponieważ jest ich najwięcej w pieczywie czy makaronie, a są to produkty wykluczone w diecie bezglutenowej. Oznacza to, że istnieje spora szansa na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.

 

Comments are closed.