Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną?

Farszjak szybko schudnąć:

• Twaróg półtłusty – 250g
• Cebula – 100g
• Kasza gryczana, sucha – 100g
• 1 jajo
• Masło – 10g
• Sól
• pieprz

1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
2. Do miski przełożyć kaszę gryczaną i twaróg. Dodać cebulę i zmiksować całość na gładką masę.
3. Przyprawić, dodać jajo i wymieszać.

To co zazwyczaj sprawia największe problemy to właśnie ciasto. Wbrew pozorom przepis na pierogi z kaszy gryczanej, to danie naprawdę łatwe, które może wprowadzić ciekawą, wegetariańską pozycję do naszego codziennego menu.

Ciasto:
• Mąka pszenna – pół kilo
• Gorąca woda – 250g
• Olej – 3 łyżki
• Sól

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej otwór. Do środka wlać wodę, olej i zagarniać ciasto do połaczenia się składników. Elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypywać mąką.
2.Wyrobione ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółeczka. Nakładać farsz, zalepiać dokładnie dociskając brzegi. Wrzucać na wrzątek gotując 2 minuty od wypłynięcia.

 

Comments are closed.